Hepimizin artık birer dijital birey olduğunun farkında mısınız? Kimimiz sosyal medya kullanıyor, kimimiz dijital bankacılık. Kimimiz yeni medya ile gündemi takip ediyor, kimimiz ise işini dijitalleştiriyor. Anlayacağınız, dijitalleşme günümüzde bir gereklilik haline geldi. Dolayısıyla dijital dünyayı doğru bir şekilde kullanmak büyük bir avantaj doğuruyor. Diğer yandan ise dikkat etmemiz gereken bir nokta var; dijital dünyanın yanlışları konusunda bilgi sahibi olmak, dijital dünyanın doğru kullanımının ilk adımı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, dijital dünyada doğru bilinen yanlışlar neler? Bir göz atmaya ne dersiniz?
Sosyal medyada dijital güvenliği sağlamak mümkün
Ülkemizde toplamda 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Toplamda 81 milyon olan nüfusu göz önüne alındığında, bu rakam dudak uçuklatıyor. Yani nüfusumuzun 3’te 2’si sosyal medya kullanıcısı ve birer dijital birey. Bu sayı, iş dünyasının gözünden kaçmıyor ve iş dünyası aktif kullanıcı sayılarını da göz önünde bulundurarak işletmelerini sosyal medyaya taşıyor. Evet, dijital dünya ile ilgili doğru bilinen ilk yanlışımıza geldik. “Sosyal medyaya güven olur mu?” diyenleri duyuyor gibiyim. Evet, olur. Doğru bir biçimde güvenlik ve gizlilik ayarlarınızı yaptığınız takdirde olur. Ayrıca hesabınızı farklı doğrulama yöntemleri ile de ekstra korumaya alabilirsiniz. Doğru ayarlar ile dijital güvenliği sağlamak mümkün.
Mobil cihazlar hem akıllı hem de güvenli
Akıllı mobil cihazlarımızı neredeyse günün tamamında yanımızdan ayırmıyoruz. Hatta bazılarımız sabah uyanır uyanmaz ilk olarak mobil cihazını eline alıyor. Taşınabilir olması ve dijital dünyaya girişi çok kolay bir şekilde sağlaması, mobil cihazları önemli kılıyor. Peki, mobil cihazlar için doğru bilinen yanlışlar neler? Mobil güvenliğimizi nasıl sağlarız? Gelin, birlikte bakalım. Mobil mağazalardan indirilen mobil uygulamalar güvenlik duvarını aşamadığı takdirde uyarı vermeye başlıyor. Bu durum yaşandığı zaman ise uygulamalara yönelik bir güvensizlik oluşuyor. Ancak bütün uygulamaların içerisinde virüs taşıdığı, verileri sızdıracağı korkusu artık tamamen yanlış bilgiler arasına girmeli. Çünkü günümüzde kullanılan güvenilir mobil anti-virüs programları ve telefonunuzun markasının geliştirdiği uygulamalar mevcut. Bu uygulamalar, mobil cihaza tanımı yapılan şifreleri, parmak izlerini, yüz tanıma sistemlerini ve bunun gibi birçok bilgiyi kayıt altında tutuyor ve veri sızıntılarını engelliyor.